Johtajuuden asiantuntija | puh: 0400 840 454 | email: info(at)pomona.fi

Joulupukki nostaa siilin pöydälle

Joulupukki nostaa siilin pöydälle

POMONA-blogin vieraskynässä joulusatuilee Pekka Salokangas.

Prologi

Kuten kaikki aikaisempia Joulusatuja lukeneet muistavat ovat Joulupukki ja koko Korvatunturin väki päättäneet, että toimintaa suunnataan enemmän kaikille maailman kansoille ja varsinkin lapsille, uskonnoista riippumatta.  Joulupukki haluaa edustaa yleisinhimillistä rauhaa, kehitystä, yhteisöllisyyttä, välittämistä.

 

I Näytös: Joulupukki miettii ketun ja siilin olemusta

”Kettu tietää monista pienistä asioista vähän.  Siili puolestaan tietää yhdestä suuresta ja tärkeästä asiasta paljon.” Näin kertaili Joulupukki ääneen sulkiessaan lukemaansa kirjaa.  Kirja käsitteli oikeutta, moraalia ja etiikkaa.  ”Kuulepas Muori tätä, kun pohdiskelen noiden klassisten eläinhahmojen olemuksista hieman uutta tulkintaa:

”Kettu on ovela ja usein älykäs. Kettu valitsee näkökulman aina itselleen edullisesti.  Hän pilkkoo asiat pieniksi ja saivartelee monet toisille tärkeätkin asiat näin merkityksettömiksi pala kerrallaan. Hän tietää kaikesta riittävästi pystyäkseen olemaan itsekäs, eikä välitä mistään tarpeeksi voidakseen hahmottaa kokonaisuuksia tai toisten ihmisten ja olentojen tarpeita. Kettu ei pysty näkemään tulevaisuudessa muuta merkitystä, kuin oman hyötynsä,  valtansa ja menestyksensä kasvun…”

Pukin ääni vaimeni loppua kohti ja muuttui Muorin ojentaman vastaleivotun luumutortun syömisestä syntyväksi mietteliään mutinan ja tahmeista huulista lähtevän massahtelun yhdistelmäksi. ”Onpa herkullista..”, Pukki sai sanottua, ”..mutta kuuntelehan vielä”, Pukki jatkoi:

”Siilit katsovat kokonaisuutta – joskus realismin ja yksityiskohtien kustannuksella.  Heillä on itseään suurempi unelma.  Tavoite, jossa oman hyvän elämän sekä toisille ihmisille sallitun ja mahdollistetun hyvän elämän polut voivat kaikki toteutua yhtä aikaa.  Matka unelmaan on totuuden, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon etsintää. Se on enemmän kysyvää kuin tietävää.  Se on enemmän sallivaa ja hyväksyvää kuin rajoittavaa tai kieltävää. Se on tasapainoa itsensä, toisten ihmisten ja myös luonnon ja kaikkeuden kanssa. Se on välillä haparoivaa ja keinoista epävarmaa, mutta päämäärästä tietoista kulkua eteenpäin.”

”No, mitäs sanot”, Pukki kysyi ilmiselvästi itseensä tyytyväisenä ja tarttui samalla lämpimään mehulasiin hörppien siitä varovasti puhallellen.

”Olen minäkin nuorempana eläinsatuja ja muutakin lukenut.  Tarkoitat tietysti puhua ihmisluonnosta.” Muori aloitti aprikoiden. ”Taitaa olla niin, että meissä kaikissa, niin ihmisissä kuin Korvatunturinkin väessä, on osuutemme sekä kettua ja siiliä.  Ja kyllä kettu meissä saattaa useinkin arjessa olla voitolla..”, päätti Muori ja kohensi samalla Tuvan takassa loimottavaa tulta. 

 

II Näytös: Joulupukki, Donald ja Xi tapaavat unessa

”Älkää nyt Donald ja Xi säikähtäkö kun yhdistän unenne samalla kun tulen siihen itsekin paikalle näin yllättäen”, Pukki aloitti ilmestyessään nimettyjen henkilöiden uniin ja loi uneen puitteeksi Joulutuvan, loimottavan takan ja kolme Pukin unipajalla tehtyä muhkeaa nojatuolia. Takan ympärillä puoliympyrässä olevien tuolien välissä oli pieni pöytä ja siinä lautasellinen Muorin joulutorttuja.

”Olin hyvin iloinen kun Xi kävit Pukin luona Suomen vierailullasi joitakin vuosia sitten.  Vaistosin tapaamisessamme sinussa, saanhan sinutella molempia, vilpittömyyttä ja sydämen lämpöä, jotka olet kätkenyt liian syvälle.  Toki muistan sinut pikkupojasta asti, kuten myös sinut, Donald.  Tontut ja minä olemme seuranneet elämäänne kaikki menneet vuodet.  Xi:n kotona ei Joulua vietetty, mutta sinulle Donald moni Joulu on ollut komeista puitteista huolimatta ristiriitainen – usein isoveljesi vuoksi. Olen pahoillani siitä miten hänelle lopulta kävi.”

”Te tiedätte jo miksi olen täällä yhteisessä unessanne. Olette kaksi maailman tällä hetkellä tärkeintä johtajaa.  Haluan keskustella kanssanne Ketuista ja Siileistä. Tiedätte mistä puhun.  Muistakaa, että näen sydämiinne ja tässä unessa näytän ajatuksenne myös toisillenne.” Aloita sinä Xi, oletko kettu vai siili?”, antoi Pukki puheenvuoron.

Xi muisti unessakin elävästi miten hänen tärkeissä tehtävissä toiminut isänsä ei puhdistusten jälkeen ollut pystynyt häntä auttamaan. Eikä Xi ollut silloin kuin kymmenen vanha. Kyynel toisella poskella Xi takelteli ”Vain voimakkaat pärjäävät, heikot tallotaan … tai ainakin siirretään syrjään.  Kehitys edellyttää yksituumaisuutta ja vahvaa johtamista.  Maani tulee johdollani olemaan ylivoimainen taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen mahti niin Aasiassa kuin koko maailmassa.”

”Entä sinä Donald, oletko kettu vai siili?”, Pukki jatkoi kommentoimatta Xi:n vastausta.

Donald tunsi outoa myötätuntoa Xi:tä kohtaan nähdessään unessa kuin itse kokien tämän elämän polun ja tunteet.  ”Minä olen loistava… olen paras ikinä ket…sii….äh, well, no tottahan se on, että pelaan kovaa, mutta maailma on sellainen paikka, että menestys vaatii kovuutta. Näettehän molemmat minkälaisen menestystarinan olen luonut itsestäni ja kohta myös maastani tulee jälleen ylivertainen mahti ja sotilasvoima. Sitä asemaa meiltä ei vie kukaan koskaan, et edes..”, Donald puhui kiivaasti, mutta hieman puolustuskannalle asettuneena. Hän jätti viimeisen lauseen kesken ja haukkasi Pukin tarjoamaa joulutorttua.

”Onnistumisiasi ja menestystäsi ei kukaan kiistä.  Voit kuitenkin miettiä kuinka paljon etumatkaa isäsi ja valmiina saamasi puitteet ja resurssit sinulle on elämässä antanut.”, sanoi Pukki samalla Donaldia tiiviisti silmiin katsoen.

”Huomasitte varmasti kumpikin viimeisten lauseidenne samankaltaisuuden ja ristiriidan.  Jos maailma ja elämä on vain kilpailu, kilpailu vallasta ja voimasta, ei ihmiskunnan hyvin käy.  Kilpailussa, jossa kaikkien muiden täytyy hävitä, että yksi voi voittaa, ei voittajankaan kohtalo ole pysyvä.  Maailmanhistoria on täynnä kukistettuja voittajia.  Ylivalta johtaa aina riistoon ja väärinkäytöksiin heikompia kohtaan ja se taas johtaa kumouksiin ja sotiin.”, Pukki saarnasi lempeästi ja tarjosi vielä yhdet joulutortut molemmille ja otti itsekin.

”Jätän teidät nyt uniinne miettimään.  Mitä kettuihin ja siiliin tulee… On aivan kiistatonta, että maailmanhistoriaa ovat pääsääntöisesti johtaneet ketut. Kehitys on mennyt eteenpäin, mutta sen hintana on usein ollut kansojen ja kulttuurien alistaminen voimakkaampien hyödyksi.

Tulevaisuus voisi olla toisenlainen.  Ihmisen tiedot ja taidot ovat saavuttaneet vaiheen, jossa olisi mahdollista siirtyä seuraavalle tasolle.  Haluaisin kutsua sitä sydämen ja hengensivistyksen vetämäksi kehitykseksi.  Ihmiskunta ja maapallo tarvitsevat johtaville paikoille yhä enemmän siilejä, tai paremminkin siiliyttä.  Te voitte kehittää siiliä itsessänne ja johtaa yhteistyössä koko maailmaa paremmaksi – sanoissa ja varsinkin teoissa”.

”Soitan sinulle huomenna Xi”, sanoi Donald aivan unessa haukotellen. Ennen kuin Xi ehti vastata, nukahti kumpikin. Unissaan he jäivät suut hymyssä ja suupielet pölysokerissa nukkumaan Joulupukin tuvan mukaviin nojatuoleihin ja takkatulen lämpöön.

 

III Näytös: Myöhemmin YK:n yleiskokouksessa

”Olen pahoillani tietyistä YK:ta koskevista aikaisemmin antamistani lausunnoista”, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puheensa avaukseksi.  ”Olemme keskustelleet huolellisesti ja pitkään vieressäni seisovan Kiinan johtajan ja `siiliveljeni´ Xi Jinpingin kanssa.  Haluamme tehdä uusia avauksia YK:n toimintamalleihin. Tärkein niistä on, että Kiina ja Yhdysvallat ovat sopineet, että ne pyrkivät aina kuin mahdollista olemaan niin Turvallisuusneuvoston kuin Yleiskokouksen äänestyksissä samalla puolella. Kaikkien maailman eri kolkissa sijaitsevien nykyistenkin konfliktien ratkaisun avaimet ovat aina paikallisia.  Olemme kuitenkin varmoja, että kansainvälisillä yhteisöillä ja entistä yhtenäisemmällä globaalilla yhteistyöllä on mahdollisuus edesauttaa sovintoja ja rinnakkaiseloa kaikkialla missä tilanne kiristyy. Tätä jatkuvaa vuoropuhelua aiomme molemmat jatkossa edistää kaikin voimin. Se on myös omien kotimaidemme ja kansojemme etu.”, lopetti presidentti.

Puoluejohtaja Xi Jinping jatkoi tästä: ”Me emme tietenkään voi ratkaista kaikkia ristiriitoja kaksin.  Me kutsumme kaikki maapallon valtiot, niiden johtajat ja kansalaiset mukaan uudistamaan toimintamalleja.  Syvällisin haaste kansainvälisessä yhteistyössä on, että kaikki tahot ovat, ikään kuin sumuverhon takana, paikalla ketun viekkaudella puolustamassa vain omia intressejään. Tämä on johtanut siihen, että asioiden tarkastelu tapahtuu yhdestä kulmasta, neuvotteluiden osapuolet ja kunkin taustajoukot eivät anna missään periksi, tulkitsevat asioita tarkoitushakuisesti, eivät kuuntele, eivätkä eläydy vastapuolen tilanteeseen. Siksi monet alkujaan paikalliset ongelmat kasvavat ja jäätyvät kansainvälispoliittisiksi ikuisuuskysymyksiksi. Me uskomme, että on olemassa toinen tie, Siilitie.

Ketut ovat kuin palapeliä tekevä porukka, jossa jokainen nappaa itselleen kaikki mahdolliset palat, jotka käsiin saa. Riippumatta siitä, mihin palapeliin ne kuuluvat. Ketut keräävät niitä arkkuun, jonka päällä lukee ´minun`.  Siilit puolestaan ovat enemmän kiinnostuneita palapelien kuvista – merkityksestä.  He kokoavat ne ryhmätyönä valmiiksi, kehystävät ja ripustavat seinälle huoneeseen, jonka ovella lukee ´yhteinen`” päätti Puoluejohtaja.

 

Epilogi

Tämän sadun, Joulun ja Joulupukin sanoma kaikille ihmisille olkoon tällä kertaa: ”Ketun tunnistaa Joulupäivän puheista ja siilin vuoden muiden 364 päivän teoista”.

 

Hyvää Joulua kaikille!

Joulupukki, Donald ja Xi

 

Pekka Salokangas

Kirjoittaja on kokenut liikkeenjohtaja ja konsultti. Hän uskoo Joulupukkiin.

 

Kuva:Pixabay