Johtajuuden asiantuntija | puh: 0400 840 454 | email: info(at)pomona.fi
Hallituksen jäsenen osaamiset – sparraaja, konsultti vai molemmat?
Hallituksen jäsenen osaamiset – sparraaja, konsultti vai molemmat?
Luen juuri Satu Koskisen kesän korvalla julkaistua mainiota kirjaa ”Vuorovaikutus hallitustyön ytimessä”. Kirja pitää sisällään monipuolista pohdintaa toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan suhteesta, mutta myös huomioita hallitustyöstä yleensäkin. Kirjassa sivutaan myös yhtä hallitustyön tärkeimmistä aiheista eli toimitusjohtajan valintaa ja erottamista.
Kolmekymmentä vuotta konsulttina johtajavalintojen ja organisaatiokehityksen parissa aiheuttaa näemmä jonkinlaista ammattitautia, sillä aloin lukiessani pohdiskella hallituksen jäsenten rekrytointia ja valintaa. Kun hallitukset ovat etsimässä ja valitsemassa uutta toimitusjohtajaa, on itsestään selvää, että tilannetta ja valintaprofiilia pohditaan syvällisesti strategian ja sen toteuttamisen kannalta. Minkälaista osaamista ja johtamisotetta juuri tämä organisaatio tulevaisuuden menestymisensä tueksi tarvitsee?
Miten on hallituksen jäsenten rekrytointien laita? Hallituspartnereiden jäsenenä saan sähköpostiini säännöllisesti PK-yritysten rekrytointiviestejä, joissa he etsivät hallitukseensa uusia jäseniä. Yllättävän usein ne pitävät sisällään hyvin pitkiä listauksia erilaisista syvällisistä osaamisista, jotka uudella hallituksen jäsenellä pitäisi olla.
Mieleen hiipii kaksi asiaa: 1) mistähän tuollainen McGyver mahtaa löytyä ja 2) onko yrityksessä käyty ajatuksia selkiyttävää keskustelua siitä, millainen rooli hallituksella ja sen jäsenillä tulisi olla osana yrityksen johtamisjärjestelmää?
Onko tavoitteena löytää jonkin erikoisalan osaaja pariksi vuodeksi tekemään konsultin töitä hallituksen jäsenen palkkiolla, vai onko tavoitteena kenties saavuttaa hallitukselle jonkinlainen toimivan johdon sparraajan rooli? Vai ehkä jotain siltä väliltä? Kumpikin tapa lähestyä hallituksen jäsenen rekrytointia ja valintaa on mielestäni ihan OK. Olennaista lienee se, palveleeko valittu linja yrityksen parasta ja tukeeko se hallituksen ja toimivan johdon kitkatonta ja hedelmällistä yhteistyötä.
Kannattaa siis käydä tuo taustakeskustelu ennen uuden hallituksen jäsenen rekrytointia, jotta tavoite on kirkas ja valintaspeksi oikea.
Ja voihan sitä kysyä siltä toimitusjohtajaltakin, mitä hän mahtaa olla hallitukselta vailla!
Kirjoittaja Jarmo Savenius on hallituspartneri, HHJ ja johdon konsultti.